Mälestise nimi Ikoon "Maarja Magdaleena", 20.saj. algus (õli, puit; kate: hõbe, kullatud)
Mälestise vana number 10 III 13 k-12

Kasutuses: Ei

Preestri sõnul varastatud (aeg teadmata).

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Väärismetall, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku 19. saj. lõpu ja 20. saj alguse kunstipärandi hulka. Väärismetallist loetavate meistrimärkidega kate lisab esemele väärtust.

Mälestise ajalugu

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1988. a. (Jõgeva Raj. RSN TK otsus nr. 102, 20. 04. 1988).
Ese on teadmata ajal varastatud.

Materjal: li, puit, hbe.
Tehnika: giljošeeritud, kullatud, perforeeritud, limaal.
Dateering: 20.saj. algus
Mõõtmed: vm. 18,8 x 14,6 cm
Märgid (meistrimärgid): Kattel on hõbedamärk 84 ühises ovaalis koos vasakule pööratud naiseprofiiliga ning meistrimärk A.K. Ikoonil on ka etikett annetustekstiga: "О здравіи рабы Божі
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Ikoonil on ka etikett annetustekstiga: "О здравіи рабы Божіей Маріи и чадъ ея".
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maarja Magdaleena (Maarja Magdalast) oli üks Jeesust järginud naistest ning Talle lähedastest inimestest. Käes hoiab ta oma atribuuti - alabastrist salvitoosi, mis viitab kirjakohale Uues Testamendis Luuka evangeeliumis 7, 37-38. Siin kirjeldatakse, kuidas palju pattu teinud naine Maarja Kristuse jalgu nuttes kalli lõhnasalviga võidis ning neid oma juustega kuivatas. Oma ülima truuduse tasuks sai ta ka pattudest lunastatud ning temast sai üks Jeesuse ustavatest järgijatest, kes oli ka Kristuse risti leina-
vate naiste seas. Piibel kõneleb temast ka seoses Jeesuse surmale järgnenud sündmustega. Kattel leiduv hõbedaproov oli Vene riigi territooriumil kasutusel aastatel 1899 - 1908.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane