Mälestise nimi Paldiski raudteejaama peahoone
Ehitisregistri ehitis Jaamahoone (116031629)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kõige algupärasemal kujul säilinud antud tüüpi jaamahoone Eestis.

Mälestise kirjeldus

Ristkülikukujulise põhiplaaniga 1- ja 2-korruseline madala viilkatusega puithoone. 2-korruselise põhimahuga liitub kaguküljel kitsam ühekorruseline tiib, mida otsaseina ja tagakülje ulatuses ümbritseb omakorda madalam ruumideplokk. Põhikorpuse kaguots moodustab hoone tagakülje keskosas kolmnurkviiluga risaliidi ja fassaadile vastavalt keskviilu. Tagafassaadi keskrisaliidil paikneb külgedelt avatud eeskoda, mille katuseviilu kaunistab saelõikeornamendiga rippfrontoon. Hoone valdavalt horisontaalvoodrile toovad vaheldust profileeritud rõhtliistudega piiratud püstlaudisribad mõlema korruse akendealusel vööndil ja räästa all. Ülemise ribaga liitub ühekordne ja keskribaga topelt-puitpitskarniis. Hoone nurki ja korpuste liitekohti tõstavad esile püstnišiga puitpilastrid. Puitpitsiga kaunistatud räästa nurki toetavad kahekaupa paigutatud nikerdatud detailid. Esimese korruse fassaadiavasid kroonivad saelõikeornamendiga kolmnurkfrontoonid. Teiste külgede alumised avad on ümbritsetud ülal laieneva profiilraamistusega, ülakorruse avad varustatud puitpitssirmidega. Osa aknaid on algsed, välisuksed sekundaarsed. Fassaadil on säilinud jaamakella hoidja ja emailitud plekktahvel jaama nimega. Hoone kagupoolses otsas on siseruumes uksed välja vahetatud. Esimese korruse ülejäänud osas on algne siseilme hästi säilinud, alles on ka enamik originaalseid tahveluksi. (Martin Jänes ja Urmas Oja, 2004)

Mälestise ajalugu

Ehitatud 1870. aastal nn. kroonuhistoritsismi stiilis Balti raudtee III klassi jaama tüüpprojekti järgi. (Martin Jänes ja Urmas Oja, 2004)

Vt skeem.

- Ilus puitmaja : põlenud ja taastatud jaamahoone