Mälestise nimi Paldiski sadama ait

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sadamakompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Esindab ilmekalt ajaloolise sadama arhitektuuri; ajaloolise Paldiski vähesid säilinud paearhitektuuri näiteid, 19.s. hoone tüübi tüüpiline näide.

Kirjeldus

Hoone on ristkülikukujulise põhiplaaniga, paekivist ühekorruseline lameda viilkatusega. Fassaadid on liigendatud eenduvate seinapindadega, milles algselt segmentkaarsete sillustega väravad (valdavalt säilinud); avara niššina kujundatud seinapindades paiknevad paarikaupa aknad. Kirdefassaadil on osa algseid segmentkaarsete paesillustega väravaid nõuk. perioodil suurendatud. Hoone kasutusel laona.

Ehit. 19.s. IV.v.
Paldiski sadam rajati tsaar Peeter I käsul 1718. Põhitööd toimusid mandril 1718-25 ja 1746-68. Kasutati kohalikku paekivi, mida murdsid sunnitöölised. Tänu jäävabale sadamale sai Paldiskist 1870 Peterburi raudtee lõppjaam. See tõi muudatusi kogu linna struktuuri, k.a. sadamaehitusse. Kaubavoogude suurenedes alustati siin paekivist aitade ehitamist.