Mälestise nimi Väike-Pakri kiriku vare

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Rannarootsi sakraalarhitektuuri omapärane näide.

Mälestise kirjeldus

Säilinud on massiivne madala telkkiivriga kivitorn, uus katus on paigaldatud 2006.a. Tornitüves oli põhiosas krohvitud. Erandiks on tsoon torni idaseinal pikihoone katusejoonest allpool. Ilmselt rõhtpalk-seintega ristkülikuline pikihoone (10,6 x 6,7 m) oli väljast kaetud laudisega, pikihoone ei ole säilinud. Ainus pääs kirikusse oli läbi torniukse ja ahta (1,3 x 1,4 m) torni eeskoja.
1994.a. paigaldati kabeli torni müürile mälestusplaat tekstiga "Nende pakrilaste mälestuseks, kes aastatel 1940-1944 sunniti lahkuma oma saarelt".

Mälestise ajalugu

Korduvalt ümber- ja ülesehitatud Väike-Pakri kiriku esimene täpsem kirjeldus pärineb Harju-Madise kiriku visitatsiooniprotokollist 1769. Meile teadaoleva mahu ja välisilme sai pikihoone 1851 ja 1906 toimunud ümber- ja juurdeehitustega. Kivitorni käibelolevatest ehitusaegadest - 1825 ja 1866 - on tõenäolisem viimane, mis põhineb kiriku lääneukse kohal olnud roomanumbrilisel daatumil.

Mälestise kaitsevööndiks on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.

Konserveerimistööde toetajad: