Mälestise nimi Prangli kirik

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Pappel

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Oluline mälestis 19.sajandi kirikute puitarhitektuurist.

Kirjeldus

Kirik on viilkatusega puitehitis, värvitud laudvoodriga, ruudukujuliste, tiheda ruudujaotusega aknaavadega loodes ja kagus. Tornikiiver on tõstetud räästaga, katteks sindel. Torni aknad kaetud luukidega.

Ajalugu

Prangli kabel ehk, nagu kohapeal lugeda võib „Pranglisaare pühha Lauritsa us kabbel”, seisab oma kohal alates 1848 aastast. Torni tuulelipul näitab aastaarv 1860 hoone remondiaega. Hoone on mälestuste järgi ehitatud Soomes, kust on lahtivõetult Pranglile toodud.

eestielu.ee 09.06.2014, Taavi Linholmi artikkel "Prangli kirik sai uue kuue"