Mälestise nimi M.Lipu hauamonument, A.Starkopf (pronks, graniit)

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauamonument.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näide, eesti XX sajandi nimeka skulptori Anton Starkopfi poolt kunstiliselt kujundatud hauamonument.

Üldinfo

Martin Lipp oli Nõo kiriku pastoriks aastatel 1884 kuni 1923. Tuntud luuletaja ning kultuuriloolase hauasambal seisab 1932. aastal skulptor Anton Starkopfii valmistatud büst. Büst varastati 8. jaanuaril 1994, mil rüüstati vandaalide poolt Nõo kalmistut. Nõo kirikus asuva M. Lipu büsti kipskoopia olemasolu võimaldas valmistada uue pronksbüsti, mis asetati hauasambale 8. märtsil 1998, kui möödus 75 aastat M. Lipu surmast. Büst sai kõigest kaks ja pool kuud püsida omal kohal, sest 23. mail 1998 murdus lähedal kasvanud looduskaite all olnud suur tamm, mis langes Lipu monumendile, purustades Büsti. Taaskord valmistati uus büst, mis asetati hauasambale 21. oktoobril 2000.
Agnes-Asta Marand. Lehekülgi Nõo ajaloost. II Nõo kihelkonna haridusluguelu. Tõravere 2001.

Üldinfo

Martin Lipp (14.041854 – 8. 031923) oli eesti vaimulik, rahvusliku liikumise tegelane ja harrastusajaloolane.