Mälestise nimi Ikoon "Ülemdiakon Stefanos", 19.saj. II pool (õli, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud portreelise maaliviisi kohta.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1981. a.

Materjal: puit.
Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19. saj. viimane kolmandik
Mõõtmed: vm. 140 x 54 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ikonostaasi I reas (2).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikonostaas on maalitud 1870. aa. valminud kiriku jaoks. Püha Stefanos (Архидиакон Стефан) oli üks seitsmest diakonist, kes I sajandil p. Kr. teenisid Jeruusalemma algkirikus. Lisaks jumalateenistustel kaasateenimisele oli tollaste diakonite ülesandeks ka ristiusu levitamine väljaspool kirikut, millega nad oma elu pidevalt surmaohtu seadsid. Stefanos alustas oma teoloogiaõpinguid juudi rabi juures, kuid jätkas oma usuteed kristlasena. Sellega põhjustas ta sama rabi juures õppivate kaasjüngrite viha, kuna Stefanosel oli kombeks nendega sünagoogis vaidlusse astuda. Kui Stefanos ühel korral koguni sünagoogi auväärsele vanemate kogule väljakutse esitas, ei suudetud seda enam taluda. Rahvahulk viskas ta Jeruusalemma väravate juures pühaduseteotuse eest juudi kombe kohaselt kividega surnuks. Apostlite tegude raamatus pn lõik, kus Paulus nimetab ka enda enne pöördumist olnud Stefanose vere valamise juures ega teinud katset tema päästmiseks (Apt 22, 20). Stefanost nimetatakse Esimärtriks, sest ta oli esimene, kes Kristuse tunnistamise pärast oma elu kaotas. See sündmus leidis aset aastal 34 p. Kr.