Mälestise nimi Ikoon "Ülestõusmine kahekümne kaheksa pühaga", 19.saj. II pool (õli, puit)

Kasutuses: Ei

Varastati ilmselt 14.09.1993.a.

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks traditsioonilisest maaliviisist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1981. a. Ese varastati 14. 09. 1993. a.

Materjal: puit.
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: 31 x 26,8 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil on kujutatud süžee “Ülestõusmine koos laskumisega põrguhauda” (”Воскресение - Сошествие во ад”), kusjuures maalija on keskendunud surnute ülesäratamise osale sellest. Auhiilguses Kristus seisab purustatud põrguväravatel ja aitab hauast välja esiisa Aadamat, kes siinkohal sümboliseerib kogu pattulangenud inimkonda. Kõrval põlvitab eestpalves esiema Eeva. Tema kõrval näeme põlvitavat Jumalaema. Aadama selja taga seisab tema süütult mõrvatud poeg Aabel, kes oli pattulangenud maailma kurjuse esimene sümboolne ohver. Kristuse selja taga seisavad Vana Testamendi aegsed esiisad ja kuningad. Keskmist kujutist ümbritseb 28 miniatuurset pühadeikooni.