Mälestise nimi Ikoon "Ristija Johannes", 19.saj. II pool (tempera, puit)

Kasutuses: Jah

Varastatud ajavahemikul 8.-22.08.1994.a.

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks traditsioonilisest maaliviisist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1981. a. Ese on varastatud.

Materjal: puit.
Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19. saj. keskpaik
Mõõtmed: 51,8 x 41 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ristija Johannes (“Пророк Иоанн Предтеча”) kuulutas ette Jeesuse tulekut, käies Tema eel ja ristides inimesi meeleparandusristimisega. Ristija Johannese tulekut ennustab juba Vana Testament (Js 40,3-5; Ml 3,1). Johannese sünni ja kutsumise lugu kirjeldab kõige täpsemalt Luuka evangeelium (Lk 1,5jj.; 1,57jj.; 3,1-20). Käesolev ikoon kuulub "Diöösise" ikoonide hulka ning kujutab Johannest tunnistamas Jeesust kui maailma Päästjat. Käes hoiab Ristija Johannes karikat, milles on kujutatud lamamas miniatuurset Kristus-Immaanueli. Pühak osutab Kristusele ning sõnad kirjarullil tsiteerivad Johannese evangeeliumi: "Järgmisel päeval näeb Johannes Jeesuse tulevat tema juurde ja ta ütleb: "Vaata, see on Jumala Tall, kes võtab ära maailma patu!"." (Jh 1, 29). Ristija Johannese mantli alt paistab talle pühakirja põhjal omane kaamelikarvadest rüü.