Mälestise nimi Ikoon "Jumalaema uinumine", 19/20.saj. (õli, puit)

Kasutuses: Ei

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1998. a. Ese varastati 14. 09. 1993. a.

Materjal: puit.
Dateering: 19. saj. lõpp - 20. saj. algus
Mõõtmed: 35,5 x 30,5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Pöördel tempel: "Elva Peeter-Pauli Ap. õ/u kogudus. Inv. nr. 52".
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil ”Jumalaema uinumine” (”Успение Богоматери”) kujutatakse surivoodil lamavat Jumalema, kes on uinunud viimsele unele. Ta lamab rahuliku näoilmega, käed ristatud. Tegemist on süžeega, mille aluseks on Jumalaema Uinumise püha (15. august, vkj. 28. august) liturgilised tekstid. Alguse sai selle sündmuse pühitsemise traditsioon 4. sajandil Jeruusalemma kirikust, kust see 5. – 6. sajandil ka mujale levis. Jumalaema surivoodi taga seisavad apostlid, kes on tulnud temaga Jumalaga jätma. Ülal taevases sfääris kujutatakse sündmuse kohale kummardunud Jeesust, kes valmistub oma ema vastu võtma.