Mälestise nimi Ikoon "Kõikide Kurbade Rõõmu Jumalaema", 19/20.saj. (metall)

Seisund: hävinud

Menetleja: kunstipärandi nõunik, Jüri-Martin Lepp

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese.

Mälestise tunnus

Messingikoonid on eriti vanausuliste seas laialt levinud pühaesemete liik, mis esindab sajandite pikkust traditsiooni.

materjal ja tehnika: messing, valatud;
autor, valmistamise koht, dateering: 19. saj lõpp või 20. saj algus;
mõõdud: 13,8 x 11,7 cm;
täiendavad andmed: Messingikooni keskmes on kujutatud Kõikide Kurbade Rõõmu Jumalaema. Ikonograafiline tüüp levis Venemaal alates 17. sajandist. Keskosas olevast Jumalaemast on kujutatud kahel pool eestkostet paluvaid hädalisi, ikooni ülaosas palvetekste ning ülanurkades on päikese ja kuu kujutised. Iseloomulikud on tekstiribade all olevad lilled, mida armastati antud tüübi ikonograafias kujutada maalitud ikoonidel. Ikooni äärtel on ümmargustes medaljonides pühad mehed (tavaliselt prohvetid jt, kes kaitsevad erinevate hädade eest), ülemisel äärel eestpalve grupp (Jumalaema, Kristus ja Ristija Johannes) ja ülemistes nurkades kaitseinglid. Massiliselt valmistatud pühaese;