Mälestise nimi Ikoon "Nikolai Imetegija", 19.saj. II pool (tempera, puit)

Seisund: hävinud

materjal ja tehnika: puit, tempera;
autor, valmistamise koht, dateering: 19. saj lõpp ;
mõõdud: vm 30 x 26 cm;
eritunnused: ikooni keskosas on põletusjälg ja pragu.;
täiendavad andmed: Vladimiri kubermangu või sealt lähtunud mõjutustega. Nikolai punane feloon on kaunistatud akvarellkullaga, kaelus on L-kujuline. Püha Nikolai parema käega õnnistab, vasakus käes hoiab suletud Evangeeliumi. Tema palgel on rõhutatult välja maalitud laubakurrud. Püha Nikolai oli 4. sajandil Myra linnas piiskop, kes võitles hereesia vastu, mistõttu ta tagandati piiskopiseisusest. Mõnede kirikukogu liikmete nähtud nägemuse kohaselt ulatas Kristus ise talle evangeeliumiraamatu ja Jumalaema konfiskeeritud ametitunnuse omofori. Seetõttu on neid kujutatud ümmargustes medaljonides ikooni ülanurkades ulatamas vastavaid pühaesemeid;