Mälestise nimi Ikoon "Ristija Johannes" 4 pühakuga, 17/18.saj. (tempera, puit)

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1973. a.

Tehnika: temperamaal.
Dateering: 17/18. saj.
Mõõtmed: 31,5 x 27,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil kujutatakse Ristija Johannest Kõrbeinglina (Иоанн Предтеча Ангел Пустыни). Vana-Vene kunstis on see ikonograafia levinud peamiselt 16. sajandil. Inspireeritud on Ristija Johannese tiibadega kujutis kirjakohadest Piiblis, kus Ristija Johannest on nimetatud Kristuse eel käivaks ingliks (nt. Malakia 3,1; Matteuse 11,10; Markuse 1,2). Käes hoiab Johannes liuda omaenese maharaiutud peaga - viitena teda tabanud märtrisurma viisile (Matteuse 14, 1-12). Ikooni ülaservale on maalitud Kristuse Käteloominguta kuju. Ikooni veeristel on neli väikest nime- ja kaitsepühakut: püha Nikolai Imetegija, vaga Nikon ning märtrid Varvara ja Paraskeva.