Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud
Mälestise registri number K22

Määrused ja käskkirjad(2)

"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuri- ja haridusministri 01.06.1995. a.määrus nr.19/1, (RTL 1996, 119/120, 627) Kuupäev: 01.06.1995
Kultuurimälestis 22- Sõjahaua väljakaevamise aruanne (ESM) Kuupäev: 29.01.2024

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Pappel

Arheoloogiliselt läbi kaevatud 11.07.2023, säilmeid ei leitud

Kirjeldus

11.07.2023 toimunud uuringute käigus säilmeid ei tuvastatud. Ühishauda on maetud kolm II maailmasõjas hukkunud vene armee sõdurit. Matmispaiga kujundamiseks on kuhjatud muldkeha läbimõõduga 6,5 m ja kõrgusega keskmiselt 1 m. Sellele on paigutatud dolomiidist mälestussammas. Sambal on eesti- ja venekeelne tekst: "Igavene au kangelastele, kes on langenud lahinguis meie kodumaa vabaduse ja sõltumatuse eest 1941-1945".

Ühishaud paikneb vana Tallinn-Pärnu maantee ja sellelt Ruilasse ja Laitsesse viiva tee nurgal.

Ajalugu

ENSV Sõjakomissariaadi andmetel on siia maetud 70 langenut. Hauaplatsi suuruseks on märgitud 6 x 6 m. 1953. a. püstitati hauasammas - dolomiidist obelisk kolmeastmelisel alusel.