Mälestise nimi Ikoon "Püha Bonifatius, Paissi ja Nifont kahe pühakuga", 19/20.saj. (tempera, puit)
Mälestise vana number K 75

Materjal: puit, tempera.
Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19/20. saj.
Mõõtmed: 34,5 x 29,8 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil on kujutatud pühad märter Bonifatius (св. мч. Внифантїй), Paissius Suur (Прп. Паисий Великий) ja vaga Nifont (прп. Нифонт). Bonifatius elas 3. saj. Rooma keisririigis. Olles ühe senaatorite klassi kuuluva roomlanna teener, elas ta oma emandaga ebaseaduslikus vahekorras. Tema emand oli kuulnud kristlaste Jumalale surnud märtrite säilitamisest ning uskus nende imettegevasse väesse. Kui ta saatis oma teenri Bonifatiuse Tarsosesse pühade märtrite reliikviaid hankima, juhtus nii, et Bonifatiuski sattus nende hulka, kes tunnistasid Kristust ja kes selle eest vangistati ning 290. a hukati. Oma eluajal oli Bonifatius tuntud kui väga helde südamega mees, mistõttu on tema puhul vahel kasutusel ka lisanimi "Hea" või "Helde". Paissius sündis 4. saj Egiptuses. Tema ema sai unenäos käsu pühenduda oma poja elu Jumalale. Nii saigi Paissiusest vagamees Pambo õpilane. Paissius oli innukas töös ja askeesis. Tema lemmikraamatuks oli Jeremija prohvetiraamata, mille autor teda ka nägemustes korduvalt külastas. Paissiusele oli antud eriline füüsiline anne olla pikalt söömata. Kord paastus Paissius koguni 70 päeva. Tänu sellisele lihasuretamisele saavutas pühak kogu Egiptuses kurjade jõududega võitleja ja imetegija kuulsuse. Vaga Paissius suri u aastal 400 pKr. Ikoonil kujutatud vaga munk Nifont oli 4. sajandil Küprose piiskop. Ikooni veeristele on paigutatud kaks väikest pühakufiguuri, kes on ikooni tellija(te) nime- ja kaitsepühakud: pühad märtrid Agafja ja Minodora.