Mälestise nimi Ikoon "Küzikose üheksa usukannatajat", 19.saj. I pool (tempera, puit, messing)
Mälestise vana number K 94

Materjal: puit, messing, tempera.
Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19. saj. I pool
Mõõtmed: vm. 30,5 x 25 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Esimese kristliku koguduse rajas Marmaara mere lõunarannikul asuvasse Küzikosse apostel Paulus. Kristlaste jälitamise käigus õnnestus sealne kogudus aga peaaegu likvideerida. Osa kristlasi ka salgas oma usku. Nii oli Küzikos 3. saj. tuntud kui paganlik linn, olgugi, et linnas asus kirik. Üheksa kristlast - Theognides, Ruphos, Antipater, Theostichos, Artemon, Magnos, Theodotos, Thaumasios ja Philemon - julgesid siiski oma usku tunistada ja seda ka levitada. Nad olid erinevas vanuses - Antipater oli alles noormees, Ruphos seevastu vana, lisaks sellele pidasid nad väga erinevaid ameteid. Kui nad asusid avalikult misjoneerima, võeti nad kinni. Kuberenr lubas neile vabadust, kui nad oma usut taganevad. Kui nad sellest aga keeldusid, löödi neil pead maha ning maeti linnamüüri taha. See toimus u aastail 284 kuni 292. Kui Konstantinuse ajal ristiusk legaliseeriti, tõsteti nende mälestus ausse ja ehitati nende auks kirik. Ikoonil kõrgub üheksa märtri kohal Kristuse õnnistav kuju ning Tema taustal katedraal.