Mälestise nimi Ikoon "Nikolai Imetegija", 19/20.saj. (tempera, puit)
Mälestise vana number K 97

Varastatud 06. 05. 1993. a.

Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19/20. saj.
Mõõtmed: 44,8 x 38 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Püha Nikolai oli 4. sajandil Myra linnas piiskop. Käesoleval juhul on tegemist ikoonitüübiga, mis rõhutab Nikolai Imetegija rolli usupuhtuse kaitsjana. 4. sajandil olid kristlaste lahkhelid hereetikute ja paganatega igapäevaelu lahutamatuks osaks. Legend räägib, et 325. a. Nikaia kirikukogul peetud sinodil astus Myra peapiiskop Nikolai ariaanluse nimelise hereesia vastu üsna ägedalt välja. Seepeale otsustati Nikolai piiskopiseisusest tagandada. Samas muutis aga tehtud otsust mõnede kirikukogu liikmete poolt nähtud nägemus, kus Kristus ise ulatas Nikolaile evangeeliumiraamatu ja Jumalaema tagastas talle konfiskeeritud omofori. Kristus ja Jumalaema ongi kujutatud ikooni ülanurkades, hoidmas käes vastavalt legendile Piblit ja omofori. Käes hoiab pühak avatud raamatut, kust võime lugeda järgmist teksti: "Kui jõudis kätte aeg, sai Jeesus õpetajaks ja Tema ümber kogunes hulk õpilasi ning palju inimesi tuli kuulama Tema õpetussõnu." Ikooni veeristel kujutatakse ikooni tellija(te) nime- ja kaitsepühakuid, kelle juures pole kahjuks märgitud nende nimesid.