Mälestise nimi Ikoon "Kristuse ülestõusmine", 19/20.saj. (tempera, puit)
Mälestise vana number K 108

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon on näidiseks traditsioonilisest ikoonimaalist. Ikoonile lisab omapära mõnevõrra arhailine maalistiil.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1978. a.
Varastatud 06. 05. 1993. a.

Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19/20. saj.
Mõõtmed: 44 x 35 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikooni “Ülestõusmine koos laskumisega põrguhauda” (”Воскресение - Сошествие во ад”) süžee pärineb 9. sajandi ikoonitüli-järgsest Bütsantsist ja põhineb apokrüüfilisel Nikodeemuse evangeeliumil, mis oli levinud ka Kiievi-Venemaal. Süžee on oma olemuselt mahukas ja paljufiguuriline. Ikooni keskosas kujutatakse kahel korral ülestõusnud Kristust gloorias, Tema nimbuse taustal on kujutatud rist, milles kreeka tähed OωN moodustavad sõna "See, kes on" või "Olev" (2 Mo 3, 4 jg). Ikooni ülemine osa on Paradiisiaia päralt, alumises kujutatakse aga Põrgut. All seisab Kristus põrguvärava ristikujuliselt maha langenud varemetel ja tõmbab parasjagu hauast välja esiisa Aadamat. Siin kohtuvad vana ja uus Aadam (kelleks nimetatakse Kristust) ning hetk omandab sümboolse tähenduse. Koos vana Aadamaga tõmbab Kristus surmast välja ka tema järeltulijaid ehk kogu inimkonna. Kristuse jalge ees palvetab esiema Eeva kõikide surnute eest. Kristuse alumise kujutise tagant kulgeb S-kujuline protsessioon paradiisivärava suunas. Siin kujutatakse Vana Testamendi aegseid pühakuid ja protveteid. Ikooni taevast sümboliseerivas osas on veelkord kujutatud Kristust, kes seisab oma surnukristlu ning ootab inimesi. Tema juures seisavad ingel ja Teda leinanud naised. Ikooni parempoolses ülaosas kujutatakse esiisa Eenokiot ja kedagi teist patriarhi, kelle nimi on paraku tuhmunud, seismas Parariidiaias. Paradiisiväravate ees seisab ristil armu palunud röövel, käes väike ristike. Ikooni alumises parempoolses nurgas meenutatakse sündmusi Jeesuse kuulutustegevuse algusest. Siin näeme Ristija Johannest seismas Jordani jões. Jõe kaldal seisab Kristus ning õnnistab teda. Taamal on paat kahe võrkudega kala püüdva kalamehega - need on tulevased apostlid, kalameestest vennad Andreas ja Peetrus, kellest Jeesus tegi kalapüüdjate asemel "inimeste püüdjad".