Mälestise nimi Päikesekell, E. Uukivi, H. Lomanni proj. järgi, 1937 (Vasalemma marmor)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Kell, Ajanäitaja.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Kadrioru pargi ajastuomase kunstilise teostusega kujunduselement, väheseid säilinud XX sajandi päikesekelli Eestis.

Horisontaalselt paiknev kettakujulise kivist numbrilauaga päikesekell.

Paikneb Kadrioru pargis (Luigetiigi lõunapoolsel kaldal)

Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 718

Kadriorg. Loss ja park. Tallinn, 1988, lk. 77: 1936. aastal lammutati Luigetiigi lõunapoolses otsas asunud trammidepoo ja 1937. aastal rajati sinnagi iluväljak lillepeenarde ja päikesekellaga.
K. Müürisepp, G. Vilbaste. Kadriorg. Tallinn, 1966, lk. 60-61: Kadrioru üheks vaatamisväärsuseks on päikesekell Luigetiigi lõunakaldal. Kella valmistas 1937. aastal arhitekt A. Lomanni projekti järgi E. Uukivi. Päikesekell kujutab laia nelinurkset vasalemma marmorist plaati, millele on ringikujuliselt märgitud tunnid (I-XXIIII) ja 12 zodiaagimärki. Keskel on ümmargusel alusel metallosuti, mille kaldenurk on 59 kraadi 26 minutit, s.o. Tallinna geograafiline laius. Osuti alusele on märgitud Tallinna geograafiline laius ja geograafiline pikkus ajamõõdus ning võrrandid, mille abil võib arvutada keskmist päikeseaega ja võrrelda seda meie ametliku ajaga. Päikesekell on valmistatud vastavalt Ida-Euroopa ajale... Päikesekell näitab tõelist päikeseaega, mida loetakse Päikese liikumise järgi taevavõlvil... Zodiaagimärgid on päikesekellal vaid ilustuseks. Nende nimed on järgmised (alates numbrist XII edasi põhjast ida poole): Vähk, Lõukoer, Neitsi, Kaalud, Skorpion, Ambur, Kaljukits, Veevalaja, Kalad, Jäär, Sõnn ja Kaksikud.

Aruanded

Kadrioru Pargis Luigetiigi kaldal asuva "Päikesekella" remont-restaureerimistööd. Tallinn 2003 (asukoht MKA arhiiv)

Materjal: dolomiit, metall.
Autor, valmistamise koht: A. Lomanni projekt, E. Uukivi teostus,
Dateering: 1937
Mõõtmed: plaat 120 x 120 x 10, 5 cm; osuti pikkus 25 - 30 cm, läbimõõt jalami juures 2 cm; osuti jalami kõrgus 4 - 5 cm, läbimõõt 8 -10 cm; jalami kõrgus 65 cm, sokkel 202 x 202 x 13 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): välisringil tähistatud ilmakaared – N, E, S, W, põhiringil rooma numbritega tunnid, sellest ringist seespool 12 sodiaagimärki. Keskel ajaarvutuse võrrand: IDA-EUROOPA AEG=TÕEL.P.AEG + (2-λ) + AJAVÕRRAND = TPA x 21m + AJAV.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): numbrilaua servad murenenud, XXIII juures löögijälg; katteklaas kriimustatud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): kellaks kvadraatne Vasalemma marmorist kiviplaat; toetub valgetest tellisekujulistest plokkidest (paksus ca 13 cm) laotud viieastmelisele ülespoole laienevale jalamile madalal nelinurksel soklil. Algselt oli päikesekell katmata. Seoses vandaalitsemistega kaeti 1970. aastate I poolel päikesekell kaitsva lukustatud metallkasti ja löögikindla klaaspüramiidiga. Korduvalt on päikesekella purustada püütud. Algne osuti varastatud; 1992 asendati roostevabast terasest koopiaga; katteklaasi on samuti välja vahetatud.
2003 konserveeris päikesekella OÜ Raidkivi Ateljee (Paul Uibopuu), vt. aruanne Tallinna Kultuuriväärtuste Ametis.