Mälestise nimi Ikoon "Ülestõusmine kuueteistkümne pühaga", 19.saj. II pool (tempera, puit)
Mälestise vana number K 190

Varastatud 28. 10. 1999. a.

Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: vm. 34 x 29 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikooni maalikäekiri on võrdlemisi rustikaalne. Kujutatud süžee - "Ülestõusmine põrguhauda laskumisega" (”Воскресение - Сошествие во ад") - pärineb 9. sajandi ikoonitüli-järgsest Bütsantsist ja põhineb apokrüüfilisel Nikodeemuse evangeeliumil, mis oli levinud ka Kiievi-Venemaal. Süžee on oma olemuselt mahukas ja paljufiguuriline. Ikooni keskosas kujutatakse kahel korral ülestõusnud Kristust gloorias, ikooni ülaosas aga püha Kolmainsust medaljonis. Ülestõusnud ja oma kirstu jalge alla tallanud Kristus laskub põrguhauda, kus Ta vabastab haudadest esimesed inimesed ning nende läbi sümboolselt kogu inimkonna. Inglid juhivad pühakute S-kujulist protsessiooni Taevavärava suunas. Ikooni vasakus ülanurgas kummardab üks Kristuse jüngritest Tema tühja kristu kohale. Paremal on kujutatud Paradiisivärav ning selle juures ristil armusaanud röövel. Paradiisiaias istuvad Eelija, Mooses, Ristija Johannes. Veel üks kord kujutatakse Ristija Johannest ikooni alumises vasakpoolses nurgas, kus justkui meenutatakse sündmusi Jeesuse kuulutustegevuse algusest. Siin seisab Ristija Johannes jões, ku ta inimesi meeleparandusristimisega ristis. Taamal on paat kahe võrkudega kala püüdva kalamehega - need ontulevad apostlid, kalameestest vennast Andreas ja Peetrus, kellest Jeesus tegi "inimeste püüdjad". Ikooni keskosa ümbritseb 16 väikest pühadeikooni.