Mälestise nimi Ikoon "Ülestõusmine Põrguhauda laskumisega", 18/19.saj. (õli, puit)

Kasutuses: Ei

Varastatud ööl vastu 6.oktoobrit 1996.a.

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks traditsioonilisest äärealadele iseloomuliku pisut primitiivse käekirjaga maaliviisist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1998. a. Ese on varastatud 5/6. 10. 1996. a.

Materjal: õli, puit.
Tehnika: maalitud.
Dateering: 18. - 19. saj. vahetus
Mõõtmed: 35 x 31 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil on kujutatud traditsiooniline süžee “Ülestõusmine koos laskumisega põrguhauda” (”Воскресение - Сошествие во ад”). Ikooni süžee pärineb 9. sajandi ikoonitüli-järgsest Bütsantsist ja põhineb apokrüüfilisel Nikodeemuse evangeeliumil, mis oli levinud ka Kiievi-Venemaal. Siin on liidetud kaks sündmust. Ülal on näha, kuidas Kristuse hauda vaatama tulnud Jumalaema leiab sealt tühja haua ning säravais rõivais ingli, kes osutab mandorlast ümbritsetud ülestõusnud Kristusele. Ikooni alumises osas on Kristus laskunud põrguhauda. Seal aitab Ta, saadetuna pühakuist ning inglist, parasjagu hauast välja esiisa Aadamat, kelle läbi maailm kunagi pattu langes. Ikooni keskosa on ümbritsetud 12 suurpüha ikoonist.