Mälestise nimi Skulptuurid «Naistööline» ja «Meestööline», V. Mellik, 1939 (dolomiit)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti XX sajandi väljapaistva kujuri Voldemar Melliku ajastule omases stiililaadis dekoratiivskulptuurid; hinnatavad kui meisterlik näide Tallinnas harvast funktsionalistliku arhitektuuriga seotud ehitusplastikast.

Kaks mees- ja naistöölist kujutavat jõulise modelleeringuga dekoratiivset täisfiguuri.

Mälestise asukoha kirjeldus

Eemaldatud algsest asupaigast Tõnismäe t. 5 portaali kohalt, parema säilimise huvides ajutiselt paigaldatud Hariduse t. 6. eeskotta (2000).

Muinsuskaitse alla võetud 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 720

Materjal: dolomiit.
Autor, valmistamise koht: Voldemar Mellik, Tallinn
Mõõtmed: kõrgus ca 213 cm, alus ca 55 x 45 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kivipind määrdunud, kohati poorne. “Meestööline” – parema õla- ja käsivarre pinnal pragu; praod rinnakorvil täidetud arvatavasti konserveerimisel 1998. „Naistööline“ – konserveerimisel 1998 kunstkivist valatud vasak pea- ja näopool, osa õlavart, rinda (vt
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): “Naistöölise” poolt käes hoitav nõu ja käsivarre ümber keerduv madu viitavad meditsiiniga seotud kutsetööle; figuur on kujutatud paljasjalgsena. Põlle ja kirsasaabastega “Meestööline” seisab, toetudes suurele vasarale. Kujudes on 1930. aastate II poole plastikale iseloomulikku paatost. 1998. konserveeritud AS KAR-Grupp poolt.