Mälestise nimi Skulptuur «Kolhoosineiu», J. Eskel, 1964 (šamott)

Kunst, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui stiilne näide eesti XX sajandi 60. aastate dekoratiivplastikast, tuntud kujuri Juta Eskeli eksperimentaalne ja kunstiliselt õnnestunud taies.

Mälestise kirjeldus

Kõrgkuumuses põletatud keraamilisest materjalist dekoratiivne figuraalskulptuur – pearätti kandva, kahe käega vaagnat hoidva neiu kuju.

Paikneb Lembitu pargi haljasalal

Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunsti-mälestis nr. 726
Juta Eskel (1927-2017, sünd Parm, 1939-51 Mullari) – kujur. Viljelenud portreed, figuurikompositsiooni, dekoratiivplastikat, kasutades mitmekesist materjali (pronks, šamott, klinker jm.). Temalt ka kompositsioon „Linnud“, reg. nr. 2221

Tehnika: monteeritud.
Autor, valmistamise koht: Juta Eskel
Mõõtmed: figuur 200 x 70 x 54 cm; sokkel 22 x 56 x 52 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): skulptuur asetatud madalale alusplokile. Kuju on nimetatud „Kolhoositariks“, ka „Dekoratiivseks figuuriks“, „Külvajaks“. Algne eksponeerimiskoht oli väike skväär Kaarli pst. ja Roosikrantsi tänava nurgal. Sinna pangahoone ehitamise järel teisaldati haljasalale Kaarli puiestee ja Toompea tänava nurgal, kus dekoratiivskulptuur mõjule ei pääsenud. 2012.a restaureeriti ja paigaldati uude asukohta Lembitu pargis. Enne restaureerimist oli murdunud ca 1/3 vaagnast, kuju vasaku suurvarba ots ja alusplaadi vasak nurk, esines pragusid ja vuukides murenemist. 2015.a tuvastati uus kahjustus ning nina restaureeriti ja skulptuur puhastati 2017.a (Paul Uibopuu).