Mälestise nimi Tallinna Jaani seegi kirik, 14. saj., 1648. a., 18. saj.
Mälestise vana number arh 146
Ehitisregistri ehitis Tallinna Jaani Seegi Kirik (101043729)

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Kõrvalhoone, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Mitmeid ajaloolisi kihistusi sisaldab sakraalhoone Tallinna eeslinnas.

Mälestise kirjeldus

1- korruseline ja trapetsikujulise põhiplaaniga krohviga viimistletud paekivist kirikuhoone. Paikneb piki Tartu maanteed. Kirikuhoone barokne laternaga torn ja viilud on puidust ja kaetud rõhtlaudisega. Esifassaadil on ümarkaarne raidportaal. Maja viilkatust katab keraamiline katuskivi.

Mälestise ajalugu

Esimene kirikuhoone ehitati käsitletavale alale teadaolevalt 13. sajandi esimesel poolel. See olnud väike võlvideta kivikirik, mida algselt nimetati Jaani hospidaliks hiljem Jaani Seegi kirikuks. Mõnel perioodil oli hoone tuntud kui „Pidalitõbila”. Kiriku juurde kuulusid elumaja, ait või küün ja saun, mis hiljem lammutati. Vene-Liivi sõda mõjus kirikule laastavalt ja taastamistöid alustati 1648. aastal mil püstitati põhikehandile torn. Suuremad ehitustööd toimusid 1724. aastal kui ehitist pikendati ja ehitati uus torn. 1813. aastal sai hospidal ametlikult nime „vaestemaja”. Pika ajalooga kirikuhoone ümbrusest on viimastel aastakümnetel kujunenud linna kõrgehitiste piirkond ja kirikuhoone on ümbritsevaga kontrasti sattunud.

Kala, T. Tallinna Jaani Seegi ajalugu. TKVA Toimik N5-317B
KRPI. (1983) Kiriku ülevaatuse aruanne. Köide VII. Jaani Seegi kirik. TKVA Toimik N5-311