Mälestise nimi Hoone Viru 1 / Vene 2 fassaadid koos raiddetailidega ja kolm interjööri II korrusel ( end. restorani "Kuning" saalid)

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Arhitekt Rudolph Otto von Knüpfferi loomingu silmapaistev näide, ajalooline historitsistlik elu- ja ärihoone.

Kirjeldus

4-korruseline historistlik-eklektiline ehitis vanalinnas Viru ja Vene tänavate nurgal. Hoone lihtne mahuline ülesehitus vastab konkreetsele põhiplaanile. Hoone fassaadide rikkalikus stiliseeritud renessanssdekooris on kasutatud varasematest hoonetest pärit 17. sajandi raidkive. Interjööride algne historitsistlik kujundus on enamasti hävinud. Säilinud on 1920.-ndate aastate interjööri elemente (stukklaed, valgustid jne.)

Ajalugu

Hoone on 1881. aastal projekteeritud arhitekt R. Knüpfferi (1831-1900) poolt ning on püstitatud mitme vanema ajaloolise rajatise kohale. Algselt oli I ja II korrusel kaubamaja, III ja IV üürikorterid. Kaubamaja avas omaaegse turu ääres Viru ja Vene nurgal 1816. aasta 25. novembril Peterburist tulnud Vassili Demin. 1831. aastal ehitati vana ühekordse maja asemele suurem hoone. Endise kaubamaja ruumid kohandati 1920.-ndatel aastatel kohvik-restoraniks. Tänapäeval Demini ostukeskus ja eluruumid.