Mälestise nimi Fregati Wachtmeister vrakk
Mälestise liik veealune mälestis, arheoloogiamälestis

Menetleja: Allveearheoloogia nõunik, Maili Roio

Veealune mälestis.

Laevavrakk, tema last ja muu sisu koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Kirjeldus

Laevast on säilinud 15,7 meetri pikkune ja 6 meetri laiune põhjaosa, mille peal on kokkupaakunud ja korrodeerunud malmist suurtükikuulide hunnik.

Asukoha kirjeldus

Laevavrakk lebab Aegna rifil ligikaudu 4,5 meetri sügavusel suurte rahnude vahelisel liivasel põhjal.

Ajalugu

"Wachtmeister" ehitati Arhangelskis 1754. aastal. Pikkus 31,96 m, laius 10,51 m, 32 suurtükki. Hukkus navigatsioonivea tõttu Aegna madalikul 09.10.1757. aastal. Hukkus 14 meest.

Laevavrakk leiti allveeklubi "Homo Aquaticus" sukeldujate poolt 1988. aastal. Vrakki uuriti ja dokumenteeriti Eesti Meremuuseumi allveearheoloogiaklubi "Viikar" sukeldujate poolt samal aastal.