Mälestise nimi Miiniveeskja "Jenissei" vrakk
Mälestise liik ajaloomälestis, veealune mälestis

Menetleja: Allveearheoloogia nõunik, Maili Roio

Veealune mälestis.

Mälestise tunnus

Laevavrakk, tema last ja muu sisu koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga, kirjalikud allikad.

Mälestise kirjeldus

Vrakk lebab siledal merepõhjal paremale poole 30 kraadi kaldu. Laeval silmaga nähtavaid purustusi ei ole, sest torpeedo plahvatuse auk asub laeva kere ja merepõhja vahel.

Mälestise ajalugu

Ehitati 1905-1909 Balti laevatehases S.-Peterburgis. D=2926 t; L=91m, B=14 m; H=4,4 m. Jõuseadmeks 2 aurumasinat koguvõimsusega 5220 hj, kiirus 19 sõlme. Relvastuseks 5 120 mm ja kaks 75 mm kahurit, 300 miini.
4.juunil 1915 torpedeeriti Saksa allveelaeva U 26 poolt. Hukkus 298 meest, pääses 21.
Leiti 1985. aastal Meremuuseumi välitööde käigus. 1997. aastal tehti vrakist dokumentaalfilm "Tsaari sõjalaev".