Mälestise nimi Miinitraaleri HMS Myrtle vrakk
Mälestise liik veealune mälestis, arheoloogiamälestis

Menetleja: Allveearheoloogia nõunik, Maili Roio

Veealune mälestis.

Mälestise tunnus

Laevavrakk, tema last ja muu sisu koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga, kirjalikud allikad.

Kirjeldus

Leitud ahtriosa lebab vähesel määral põhjasetetesse mattununa sirgelt kiilul. Püsti seisab osa ahtripoolsest mastist, korstnad on maha langenud. Laeva ahtriosas seisab püsti kõrge traallook, keset tekki suur traalvints.

Vrakk asub Tagamõisa poolsaarest loodes. Ahter lebab 35 meetri sügavusel kruusasel-mudasel põhjal.

Ajalugu

Ehitati 1915-1916 Inglismaal. D=1250 t; L=82 m; B=10,2 m; H=3,6 m. Jõuseadmeks 1400 hj aurumasin, kiirus 17 sõlme. Relvastuseks kaks 102 mm ja kaks 47 mm kahurit. Meeskond 79.
Hukkus miinil Saaremaa lähistel 15. juulil 1919. aastal. Hukkus 6 meest.
Vrakk leiti üles ning uuriti 1988 Vene hüdrograafiateenistuse poolt. Uuriti 1999 ja 2000 Meremuuseumi välitööde käigus.