Mälestise nimi Merepatarei "Tsitadell", 18.saj.
Mälestise liik ehitismälestis, veealune mälestis

Menetleja: Allveearheoloogia nõunik, Maili Roio

Veealune mälestis.

Arheoloogilise kultuurkihi ja ehitisjäänuste olemasolu.

Mälestise kirjeldus

Ehitise jäänused paiknevad ligikaudu 3500 m² suurusel alal. Mere poolt piirab ehitusjäänuseid kolm palkidest kärgkasti, mis on paekividega täidetud. Merepõhi ehitusjäänuste ümber on liivane.

Mälestise asukoha kirjeldus

Tsitadelli jäänused asuvad Tallinna Vanasadama faarvaatri vahetus naabruses 8-11 meetri sügavusel liivasel põhjal.

Mälestise ajalugu

Ehitusjäänused avastasid Eesti Meremuuseumi allveearheoloogiaklubi “Viikar” sukeldujad 1985. aastal. Põhjalikumad uuringud Eesti Meremuuseumi poolt toimusid 1997-1998. aastal. 1998. aasta novembris kaardistati Rootsi uurimislaevaga “Jacob Hägg” kogu ehitusjäänuste ala multibeam sonari abil. Tõenäoliselt ehitati “Tsitadell” venelaste poolt 18. sajandil peale Põhjasõja lõppu.