Mälestise nimi Emmaste kalmistu

Mälestise tunnus

Emmaste kalmistu on piirkonna ajaloolise väärtusega matmispaik, kuhu on aegade jooksul sängitatud mitmeid paikkonna meremehi ja laevaomanikke.

Kirjeldus

Emmaste kalmistu üldpindala on 2.94 ha. Kalmistu ainuke väljaehitatud värav asub matmisala kirdeküljel. Värava moodustavad metallpostid, mis on suletavad keevisvõredega. Kalmistu välispiirdeks on lääneküljel ja osaliselt ka põhja- ja lõunaküljel madal kivikuhjatis. Ehitistest on surnuaial tööriistakuur. Vanemad kui II maailmasõja lõpp hauatähised ja piirded: metallhauatähiseid - 323, s.h. sepiseid - 204; sepisaedu samast perioodist - 7; kivist hauatähiseid samast perioodist - 140.

Mälestis asub Hiiumaal, Emmaste külas, Emmaste kirikust 500 m kirde suunas, Käina maantee ääres.

Ajalugu

Matmine Emmaste kalmistule algas 1867. aastal. Kuna piirkonna elanikkond on tihedalt seotud mere ning meresõidugam esineb Emmaste kalmistul rohkelt meremeeste ja laevaomanike kalme. Kalmistul asub mälestuskivi metsavendadele. Kalmistu on olnud kasutusel tänapäevani.

Vello Kaskor. Hiiumaa kalmistud. Hiiumaa Muinsuskaitse Seltsi väljaanne nr 1. Kärdla, 2013