Mälestise nimi Kõpu kalmistu

Menetleja: Hiiumaa nõunik, Katrin Koit

Mälestise tunnus

Kõpu kalmistu on 18. sajandist pärinev ajaloolise väärtusega matmispaik, kuhu on maetud piirkonna tuntud isikuid.

Mälestise kirjeldus

Kõpu kalmistu üldpindala on 1,21 ha. Põhjapoolne osa ning osa lääneküljest on piiratud puitlippaiaga. Muuus perimeetris piirab kalmistut kivikuhjatis, kohati kõrgusega kuni 1,5 m. Kõpu kalmistu ainuke värav, metallpostidel keevisväravaga, paikneb lääneküljel. Ehitistest on kalmistul tööriistakuur ning Kõpu kabeli vundament. Kamistul asuvad, vanemad kui II maailmasõja lõpp, hauatähised ja piirded on: metallhauatähised - 158, s.h. sepiseid - 71; kivist hauatähiseid samast perioodist - 26.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Hiiumaal, Kõpu külas, Kõpu tuletorni tee algusest 2 km mööda Kiduspele suunduvat teed. Kalmistu on vahetult tee ääres, jääb teest ida suunas.

Mälestise ajalugu

Kalmistu asutati 1782. aastal. Aastail 1887-1942 oli kalmistul väike puust kirik (nn Kõpu kabel), mille asukoht on praegugi jälgitav.

Kaskor, Vello (2013). Hiiumaa kalmistud. Hiiumaa Muinsuskaitse Seltis väljaanne nr 1. Kärdla