Mälestise nimi Skulptuur «Naine õunaga», M. Mõtuste, 1981 (dolomiit)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui eesti kaasaegse kunstniku Märt Mõtuste isikupärases teostuslaadis dekoratiivskulptuur XX sajandi lõpuveerandist.

Mälestise kirjeldus

Noore, alasti naise rindade kohalt ära lõigatud portreebüsti, paremas käes õun. Paksude huultega nägu ümbritsevad väga lopsakad, õlgadele langevad juuksed.

Paikneb Lillepaviljoni (Pirita tee 26) tagusel haljasalal, Pirita Expo AS territooriumil.

Mälestise ajalugu

Kunstiteadlane Heini Paas, 2002: Kujur ja joonistaja Märt Mõtuste (s. 1951) on loonud lopsaka vormiga dekoratiivskulptuure, mille iseloomulikuks näiteks on Pirita tee 28, kohvik „Carina“ juures asuv „Naine õunaga“. See kujutab noore, alasti naise rindade kohalt ära lõigatud portreebüsti, paremas käes õun. Paksude huultega nägu ümbritsevad väga lopsakad, õlgadele langevad juuksed.
1960. aastal avatud Lillepaviljonis hakati korraldama ka skulptuurinäitusi. Mitmed eksponeeritud skulptuurid omandati pärast näitust Tallinna linnale ja need jäid mitmele poole näitusekeskuse aladele. Enamik veel 1990.aastate keskpaigas näitusekeskuse aladel asunud skulptuure on tänaseks juba kadunud, kuid paremik neist võeti Eesti Vabariigis muinsuskaitse alla.
Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 734

Materjal: dolomiit.
Autor, valmistamise koht: Märt Mõtuste
Mõõtmed: 88 x 45 x 60 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): pealispind poorne, murenenud, mustunud, kaetud vetika ja samblikuga
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): õhukesel paest alusplaadil