Mälestise nimi Reigi kirikuaed

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Mälestise tunnus

Reigi kirikuaed on piirkonna ajaloolise tähtusesega matmispaik, kuhu on maetud ümbruskonna tuntud isikuid.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 3,24 ha. Kalmistu välipiirideks on maakivimüür kõrgusega kuni 1,4 m ning idaküljel asuvad kaks väravat. Mõlemad väravad on tumedaks peitsitud puidust ja lahendatud analoogselt Kärdla kalmistu väravaehitisele. Kalmistul leiduvad, vanemad kui II maailmasõja lõpp, hauatähised ja piirded on: metallhauatähised - 454, sh sepiseid - 142; sepisaiad - 5, kivist hauatähised - 29. Kalmistu vanemas osas võib veel leida hauatähisena kasutatud põllukive, kuhu on sisse raiutud ristimärk, peremärk või aastaarv.

Reigi kirikuaed asub Hiiumaal, Pihla külas, Reigi kiriku ümbruses.

Ajalugu

Reigi kirikuaia täpne asutamise aeg ei ole teada. Reigi kirik on ehitatud aastal 1802 eelmisest puukirikust umbes 50 meetrit ida poole. Kirik ehitati Otto Reinhold Ludwig von Ungern-Sternbergi poja Gustav Dietrich Otto von Ungern-Sternbergi (1773–1799) mälestuseks, kes oli ka esimene uue kiriku juurde maetu. Kalmistu on praeguseni tegutsev.

Roosna, Harda. "Reigi kalmistu sai uued koopiaväravad". Meie Maa, 17.01.2014.

Kaskor, Vello (2013). Hiiumaa kalmistud. Hiiumaa Muinsuskaitse Seltis väljaanne nr 1. Kärdla