Mälestise nimi Malvaste kabeliaed

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Mälestise tunnus

Malvaste kabeliaed on piirkonna ajaloolise väärtusega matmispaik, kus paikneb kaitse all olev Malvaste õigeusu kabel.

Mälestise kirjeldus

Malvaste kabeliaia üldpindala on 0.46 ha. Kalmistu välispiirideks on lippaed ning kalmistul on kolm väravat, kõik puidust. Kalmistul asub ristpalkidest vana kabel, millele edela küljel on hiljem juurde ehitatud puidust kellatorn. Kalmistu vett tuuakse veepaagiga. Surnuaial asuvad vanemad kui II maailmasõja lõpp hauatähised ja piirded on: metallhauatähised - 25, sh sepised - 5; sepisaiad - 1; kivist hauatähised - 9.

Mälestise asukoha kirjeldus

Malvaste kalmistu asub Hiiumaal, Malvaste külas, Kärdla-Luidja maanteelt umbes 3 km Tahkuna pool ning Posti teeristist 100 m paremale, kirede suunas.

Mälestise ajalugu

Esimene matmine Malvaste kalmistule toimus 1925. aastal. Samal aastal toodi kalmistule kabeli ehituseks vajalikud palgid, mis on pärit Puski raamatukaupluse hoonest. Kalmistu on jätkuvalt kasutuses.

Kaskor, Vello (2013). Hiiumaa kalmistud. Hiiumaa Muinsuskaitse Seltsi väljaanne nr 1. Kärdla