Mälestise nimi Käina kirikuaed

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Mälestise tunnus

Käina kirikuaed on ajaloolise väärtusega matmispaik, kus paiknevad ka mitu kaitse all olevat objekti - Käina kiriku varemed ja kirikuaed, II maailmasõjas hukkunute ühishaud, rist J. Jurmani haual, 17. sajandist pärinev rõngasrist ning 16. ja 17. sajandist pärinevad hauaplaadid.

Kirjeldus

Kirikuaed on hävitatud 20. sajandi keskpaigas. Säilinud on vaid kaks kiviristi. Üks neist on Juhan Juurmanni ja teine Olga von Gerneti (1854–1856) hauatähis. Kiriku idaküljel on 18. sajandist pärineva matusekabeli varemed, kuhu on maetud oletatavasti pastor Thunderi suguvõsa liikmed.

Käina kirikuaed asub Hiiumaal, Käina kiriku varemete ümber.

Ajalugu

Käina kirik ulatub oma ehitusajalooga 13. sajandi keskpaika, mil praeguste varemete kohale ehitati puukirik. Samast ajast pärinevad ka esimesed matused kirikusse ja kirikuaeda. 15. sajandi lõpus – 16. sajandi alguses ehitati Käinasse kivikirik. Kirikut ümbritses kirikuaed, kuhu maeti kuni 19. sajandi teise pooleni. Kalmistu hävis 20. sajandi keskpaigas seoses naabruses asunud masinatraktorijaama laiendamisega. Paljud kiriku lähedal olevad tootmishooned on rajatud otse haudadele.

Kaskor, Vello (2013). Hiiumaa kalmistud. Hiiumaa Muinsuskaitse Seltsi väljaanne nr 1. Kärdla