Mälestise nimi Rudolf Tobiase sünnimaja

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Silmapaistva eesti helilooja Rudolf Tobiase sünnikodu.

Ühekordne viilkatusega palkmaja, vooderdamata. Rookatus. Maja esiküljel lahtine tuulekoda

Maja asub Käina–Emmaste vana maantee ääres teest lõuna pool.

Mälestise ajalugu

Käina köstrimaja on ehitatud 1840.-50. aastatel. 27. mail 1973 avati köstrimajas Rudolf Tobiase memoriaalmuuseum Hiiumaa Koduloomuuseumi filiaalina. 1973 teostati kapitaalremont kunstnik-arhitekt E. Sedmani juhtimisel. 1978 aastal sanitaarremont. Uus rookatus ehitati 2003 aastal.

Selles majas sündis 29. mail 1873. aastal köstri ja orelimeistri Johannes Tobiase paljulapselise pere teise lapsena tulevane helilooja, organist ja koorijuht. Ta omandas esimese eestlasena professionaalse muusikalise erihariduse nii helilooja kui organisti erialal olles Eesti süvamuusika rajaja. Esimesed muusikaõpetused ja katsed komponeerimises said teoks just nende seinte vahel. Pere lahkus Hiiumaalt 1885. aastal kui Rudolf oli 12-aastane.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid