Mälestise nimi Skulptuur «Lamav piison», E. Roos, 1981 (graniit)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui näide Eesti XX sajandi tuntud kujuri, meisterliku loomaplastika viljeleja Enn Roosi hilisloomingust.

Magavat piisonit üldistavais vormides kujutav roosakashallist graniidist pargiskulptuur.

Mälestise asukoha kirjeldus

Paikneb Eesti Näitused AS territooriumil (Pirita tee 28) põhjapoolsel haljasalal (näitusepaviljonist mere pool).

Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 735
Kunstiteadlane Heini Paas, 2002: Enn Roosi (1908-1990) „Lamav piison“ näitusepaviljoni murul on esitatud magavana. Langetatud pea parema esijala juures, väikesed kõrvad, saba keerdus vasakule. Aluseosa on nelinurkne. Materjaliks on punaka nüansiga helehall graniit, vorm üldistavalt kompaktne

Enn Roos (1908-1990) – kujur ja kunstiõppejõud. 1939 lõpetas A. Starkopfi õpilasena kunstikooli „Pallas“. Loonud nii monumentaal-, dekoratiiv- kui ka väikeplastikat. Portreede ja inimfiguuride kõrval loonud mitmeid ilmekaid, dekoratiivseid ja materjali eripära arvestavaid loomakujusid. Temalt ka skulptuur „Karu“, reg. nr. 1309

Materjal: graniit.
Autor, valmistamise koht: Enn Roos