Mälestise nimi Mohni tuletornivahtide kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põhja-Eesti järelevalveosakonna juhataja, Silja Konsa

Kohale iseloomuliku kalmistu näide ühes ajalooliste hauatähistega.

Mälestise kirjeldus

Mohni tuletornist kagusse jääval rohumaal paikneval kalmistul on säilinud nelja matuse tähised, neist üks fragmentaarselt, kindlalt võib oletada ka viienda matuse olemasolu. Suulise traditsiooni põhjal on tegemist majakavahtide kalmistuga. Ühes reas paiknevatest, sepisristidega tähistatud matustest põhjapoolseimal on täiendavaks tähiseks kuuele maakivile kinnitatud kettpiire, millest käesolevaks hetkeks on säilinud vaid fragmendid. Ühe matuse tähis on säilinud fragmentaarselt.

Kirjelduse koostaja: Silja Konsa 2002.a.

Mälestise ajalugu

Kalmistu täpne rajamisaeg pole teada, kui eeldatavasti jääb 19. sajandisse. Mohni tuletorn on pärit 1852. aastast.