Mälestise nimi Palade kalmistu

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Palade kalmistu on ajaloolise väärtusega endine lahkusuliste matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Palade kalmistu üldpindala on 1.95 ha. Kalmistu on uuemas osas piiratud puitlippaiaga, ülejäänud osa aga madala kivikuhjatisega. Kalmistu peavärava moodustavad puitpostid ning värav on suletav lippväravaga. Analoogne värav on kalmistu kirdeküljel. Teine värav, samal küljel, moodustab piklikest maakivirahnudest, millede vahel oleva ava sulgevad lippväravad. Kalmistu edelaküljel on samuti kaks puitpostidel lippväravat. Ehitistest on Palade kalmistul tööriistakuur ning omapärane kuhjatud pinnasest moodustunud madal kõrgendik koos selle ümber paigutatud pinkidega väliteenistuste pidamiseks. Kastmisvee tarbeks on Palade kalmistule paigutatud veepaak. Vanemad kui II maailmasõja lõpp hauatähised ja piirded on: metallhauatähised - 211, sh sepised - 66; kivist hauatähised - 21.

Mälestis asetseb Hiiumaal, Lõpe külas, Palade busspeatusest 150 m edela suunas.

Mälestise ajalugu

Matmine kalmistule algas 1885. aastal. Algselt oli tegemist lahkusuliste (priilased ja babtistid) kalmistuga Esimene maetu oli Mare Kurba, kelle hauast on tänaseni säilinud vaid kalmuküngas. Vanim daatumiga seostatav haud pärineb aastast 1889 – Madli Märjamaa (1860–1889). Palade kalmistu on kasutusel ka tänapäeval.

Kaskor, Vello (2013). Hiiumaa kalmistud. Hiiumaa Muinsuskaitse Seltsi väljaanne nr 1. Kärdla