Mälestise nimi Pühalepa kirikuaed
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Pühalepa kirikuaed on ajastu tüüpiline ning jälgitavate piiridega põlispuudega kirikuaed, kus paikneb mitmeid kaitse all olevaid objekte.

Kirjeldus

Kirikuaia üldpindala on 0.90 ha. Kalmistu välispiirdeks on kivikuhjatis. Edelanurgal on kalmistu piirdeks Urgern-Sternbergide perekonna rahula välispiire. Kohalikust dolomiidist tahutud postide ja alumiste tugiplaatide vahele paigaldatud figuurvalumalmist aiasektsioonid, millede osa fragmente on puudu või tugevalt kahjustatud. Pühalepa kirikaia värava moodustavad püstiselt paigaldatud piklikud graniitrahnud, millede vahele on sobitatud puitvõred. Peale imposantse Pühalepa kiriku (paekivist, krohvitud ja lubjatud) on kirikaias veel kivikabel. Vanemad kui II maailmasõja lõpp hauatähised ja piirded on: metallhauatähiseid - 26, sh sepiseid - 6; sepisaiad - 1; kivist hauatähised - 33, sh 12 hauakatteplaati.

Asukoha kirjeldus

Pühalepa kirik ja kirikuaed asuvad Hiiumaal, Pühalepa külas, kümnekonna meetri kaugusel Heltermaa–Käina maanteest.

Ajalugu

Pühalepa kirik ulatub oma ehitusajalooga 13. sajandi keskpaika ning samast ajast pärinevad ka esimesed matused kirikus ja kirikuaias. Pühalepa kirikuaeda maeti kuni 1940. aastateni. Matuste arv kahanes tunduvalt 19. sajandi lõpus kui kirikust 1 km põhjapool rajati uus kalmistu.

Kaskor, Vello (2013). Hiiumaa kalmistud. Hiiumaa Muinsuskaitse Seltsi väljaanne nr 1. Kärdla