Mälestise nimi Ikonostaas, 18.saj. (puit, tempera)

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Materjal: puit.
Tehnika: kullatud, nikerdatud, tisleritöö.
Dateering: -
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikonostaas on horisontaalselt liigendatud: keskossa jääb nišš ja küljed eenduvad. Ikonostaas on rikkalikult kaunistatud: horisontaalselt liigendavad kullavärvi keerdsambad, millede vahel paiknevad suuremõõtmelised ikoonid (II reas); kullatud festoonid, kuninglike väravate kohal kullatud baldahhiin. Horisontaalselt eraldab III rea ikoone ülaosast hammaskarniis (tugevalt eenduv), sellel paiknevad urnid. Karniisi ääre all on näha endist rootsipunast värvust. Ülaosas raamib suurt Jerusalemma linna kujutavat maali kahelt küljelt voluudid, nende kõrval seisavad Jumalaema ja evangelist Johannese figuurid. Ikonostaasi lõpetab pilvedes olev Juma-Isa poolfiguur. Ikonostaasi ikonograafiline programm jälgib Venemaal 17. sajandist laialt levima hakanud lääne ikonograafia mõjusid: tähelepanu pööratakse Kristuse kannatusele - ikonostaasi ülaosas on vaevatud Kristus ristil ja Kristuse kannatustsükli temaatikaga maalid kõrgelt kummuval altariräästal. Kirikuruumis on peale ikonostaasi veel kummalgi külgseinal sama stiili järgivad nö tiivad – ikoonikapid.
Koostas Mari-Liis Paaver, kunstiteadlane