Mälestise nimi Skulptuur «Kompositsioon», E. Viies, 1964 (betoon)

Kunst, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui näide Eesti XX sajandi mitmekülgse ja tunnustatud kujuri Edgar Viiese 1960. aastate vormiotsinguist konstruktivistliku ja abstraktse kunsti vallas.

Erikujulistest abstraktseist kujundeist moodustuv dekoratiiv-skulptuur.

Paikneb Lillepaviljoni (Pirita tee 26) tagusel haljasalal, Pirita Expo AS territooriumil

Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 738
Kunstiteadlane Heini Paas (2002): Edgar Viies (s. 1931) otsis juba 1960. aastatel võimalusi euroopa modernsete vormilahenduste kohandamiseks eesti skulptuuris. AS Pirita Expo juures olev tinglikult püstkülikusse mahutatud abstraktne ja azuurne „kompositsioon“ koosneb erikujulistest paisuvatest ja ahenevatest, kohati sõlmetaolistest vormi-elementidest. Teose üldmulje loomisel on olulised erikujulised õõnsused ja massi läbivad augud.
J. Kivimäe. Edgar Viies. Tallinn, 2002, lk. 51: Dekoratiivne pool-abstraktne või täiesti nonfiguratiivne skulptuur oli sõjajärgses Eestis uuen-duslik nähtus. Seda ei viljeldud ka 1920.- 1930. aastatel... Maineka eesti kunsti- ja arhitektuuriajaloolase Leo Gensi arvates tõi Viies „noil aastatel võrdlemisi konservatiivsesse ja igavavõitu skulptuuri loomingulise eksperimendi, suunas skulptorite tähele-panu ruumi-vormi-materjali seostele. Ta andis tõuke meie varjusurmas eksis-teerivale dekoratiivskulptuurile, tegi reljeefe Tartu kaubamajale, Tallinna 21. keskkooli võimlale... Ajalises perspektiivis on need tööd kaotanud palju oma värskusest, aga nad olid teedrajava mõjuga ja sellistena on nad läinud meie kunstiajalukku.“ Esitatud loetelule võiks veel lisada omaaegse betoonist dekoratiivvormi Pirital Lillepaviljoni haljasalal.
Edgar Viies (sünd. 1931) – kujur. Loonud arvukalt kompositsioone, monumentaal- ja dekoratiivplastikat. Varasemas loomingus konst-ruktivistlikud ja abstraktsiooniotsingud, hiljem muutub väljenduslaad ekspressiivsemaks. Temalt ka suuremõõtmeline dekoratiivskulptuur „Merineid“, reg. nr. 2247 ja Jaan Koorti mälestussammas, reg. nr. 2240
1960. aastal avatud Lillepaviljonis hakati korraldama ka skulptuurinäitusi. Mitmed eksponeeritud skulptuurid omandati pärast näitust Tallinna linnale ja need jäid mitmele poole näitusekeskuse aladele. Enamik veel 1990.aastate keskpaigas näitusekeskuse aladel asunud skulptuure on tänaseks juba kadunud, kuid paremik neist võeti Eesti Vabariigis muinsuskaitse alla.
Esialgu eksponeeriti skulptuuri nähtavasti Lillepaviljoni siseruumides, kuid 1980.a fotol on seda näha juba Lillepaviljoni taga muruplatsil. Seoses parkimisala rajamisega hoone tagafassaadi äärde, tõsteti kuju hoonest kaugemale haljasalale puude varju. Uus asukoht on kahjuks teose materjali arvestades väga ebaõnnestunud.

Pekka Erelt. Skulptor Edgar Viies - geenius, kes elas oma ajast väljas. Eesti Ekspress 29.08.2018

(2002) Edgar Viies. Koostanud Juta Kivimäe. Tallinn: Eesti Kunstimuuseum

Autor, valmistamise koht: Edgar Viies
Mõõtmed: 150 x 84 x 40 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): ilmastiku mõjutusel mustunud, pragusid, vetikat, samblikku, vuugid murenenud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): aluskivita, asetseb otse murul