Mälestise nimi Skulptuur «Ema lapsega», E. Kirs, 1965 (graniit)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui pargiskulptuur 1960. aastatest, näide Eesti XX sajandi tuntud kujuri Ernst Kirsi dekoratiivplastikast.

Last embavat ema kujutav aiaskulptuur.

Paikneb Lillepaviljoni (Pirita tee 26) tagusel haljasalal, Pirita Expo AS territooriumil.

Mälestise ajalugu

Kunstiteadlane Heini Paas, 2002: Ernst Kirsi (1920-1994) „Ema lapsega“ on kompaktne kompositsioon paremale põlvele laskunud naisaktist ja tema vasakul põlvel istuvast alasti lapsest. Ema hoiab last käte vahel, lapse käed ema kaela ümber, nägu vastu ema põske. Samast kivist raiutud aluse tagapoolne, naise istmena kasutatud osa kõrgem.
Ernst Kirs (1920 -1994) – kujur; 1950 lõpetas Anton Starkopfi õpilasena Tartu Riikliku Kunstiinstituudi. Loonud portreid ja haua-monumente; dekoratiivplastikas kasutas graniiti, luues kunstiliselt huvitavaid naisakte. Temalt ka skulptuur „Akt“, reg. nr. 2218.
Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 739
1960. aastal avatud Lillepaviljonis hakati korraldama ka skulptuurinäitusi. Mitmed eksponeeritud skulptuurid omandati pärast näitust Tallinna linnale ja need jäid mitmele poole näitusekeskuse aladele. Enamik veel 1990.aastate keskpaigas näitusekeskuse aladel asunud skulptuure on tänaseks juba kadunud, kuid paremik neist võeti Eesti Vabariigis muinsuskaitse alla.
Skulptuur asus algselt ja veel 1994.a Lillepaviljoni sissepääsu kõrval, kuid tõsteti hiljem ümber Lillepaviljoni taha haljasalale.

Autor, valmistamise koht: Ernst Kirs
Mõõtmed: kõrgus 160 x sügavus 70 x laius 50 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): kuju paremal küljel all signatuur: E. KIRS 65
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): veidi samblikku
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): sokkel betoonist