Mälestise nimi E. Peterson- Särgava monument, M. Varik, arh. A. Murdmaa, 1985 (graniit)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui näide Eesti XX sajandi nimeka kujuri-monumentalisti Matti Variku loomingust; Tallinna avalikus linnaruumis paiknev 1980. aastate stiililaadis kunstiliselt õnnestunud mälestusmärk.

Graniitsambast väljakasvav habemiku mehe portreepea.

Mälestise asukoha kirjeldus

Paikneb Estonia pst. äärsel, maapangahoonega külgneval, Tallinna Reaalkooli vastas oleval haljasalal.

Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 740
Kunstiteadlane Heini Paas, 2002: Ernst Peterson-Särgava roosast graniidist monument koosneb frontaalsest vuntside ja pika habemega portreepeast, mis läheb sujuvalt üle peaga samas laiuses postamendiks, kusjuures võimas habe ulatub postamendile.
Matti Varik (sünd. 1939) – kujur, tunnustatud ja viljakas monumentalist. Vabaskulptuuris vilje-lenud figuuriplastikat, ka portreed. Temalt ka skulptuur „Metskitsed“, reg. nr. 2230
Allan Murdmaa (sünd. 1934) – nimekas arhitekt, loonud elamuid ja ühiskondlikke hooneid; osale-nud väga paljude mälestussammaste kujundamisel (sh. Heino Elleri monument, vt. reg. nr. 2248)

Materjal: graniit.
Tehnika: raidtehnika, lihvitud.
Autor, valmistamise koht: skulptor Matti Varik, arhitekt Allan Murdmaa, Tallinn
Dateering: 1985
Mõõtmed: samba Ø 75 cm, kõrgus 400 cm; plaatidest ringi läbimõõt ümber samba ca 700 cm, plaadi kõrgus ca 15 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): esiküljel: E. PETERSON - SÄRGAVA 1868 1958; samba tagaküljel all skulptori ja arhitekti signatuur: M. VARIK A. MURDMAA
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): portreesammast ümbritseb 24 graniitplaadist ring. Mälestusmärk asus algselt Kadrioru pargis. Ümberpaigutamine 1998 toimus Tal-linna Reaalgümnaasiumi ettepanekul.