Mälestise nimi A.Jakobsoni monument, J.Soans, U.Ivask, 1973 (pronks, graniit)
Mälestise vana number 28-a

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Monument on püstitatud 1973. aastal. Selle autorid on skulptorid J. Soans ja U. Ivask.

Feliks Männikov, Monumentidele nende õige koht. - Pärnu Postimees. 04.03.2016, lk. 11

Üldinfo

August Jakobson (2. september 1904 Pärnu – 23. mai 1963 Tallinn) oli eesti kirjanik, riigi- ja ühiskonnategelane.
Pärit töölisperekonnast lõpetas ta 1926 Pärnu ühisgümnaasiumi, õppis Tartu Ülikoolis 1926–1929 majandus- ja 1931–1935 arsiteadust. Valiti 1939 Eesti Kirjanikkude Liidu esimeheks. 1940–1941 töötas ajalehe Kommunist toimetuses ning oli kirjastuse Ilukirjandus ja Kunst peatoimetaja, lisaks oli ta Eesti Nõukogude Kirjanike Liidu organiseerimistoimkonna esimees. Teise maailmasõja ajal korraldas ta NSV Liidu tagalas eesti kirjanduselu. 1944–1946 ja 1950–1954 oli Eesti Nõukogude Kirjanike Liidu esimees, 1950–1958 ENSV Ülemnõukogu Presiidiumi esimees ja NSVL Ülemnõukogu Presiidiumi esimehe asetäitja.

Kirjutanud romaane, lühiproosakogumikke, muinasjutukogusid, novelle ja näidendeid. Tuntuks sai naturalismimõjulise romaaniga "Vaeste patuste alev". Kohati venitatud romaanidest on kunstiliselt tihedamad novellid. Pärast sõda kirjutas ta peamiselt näidendeid, mis kajastavad ühiskonna võitlust kindlalt klassipositsioonilt. Tema näidendeid mängiti oma ajal kogu NSV Liidus.