Mälestise nimi Skulptuur «Merineid», E. Viies, 1981 (pronks, graniit)

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti nimeka kaasaegse kujuri Edgar Viiese loomenäide 1980. aastate stiililaadis dekoratiivskulptuuri vallast; märkimisväärsel kunstilisel tasemel dominant Tallinna südalinnaruumi esteetilises tervikus.

Mälestise kirjeldus

Tingliku vormikõne ja keeruka kompositsiooniga dekoratiivne skulptuur kujutamas pillikeelt sõrmitsevat merineidu laines ja veevahus.

Mälestise asukoha kirjeldus

Algne asukoht hotell „Viru“ kõrval (vana-linnapoolsel küljel; tagakülg hotelli poole), purskkaevubasseini läheduses. Praegune asukoht Tammsaare pargi Viru väljaku poolses servas kõnnitee ääres (esikülg pööratud väljaku poole).

Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 748
Edgar Viies (sünd. 1931) – kujur. Loonud arvukalt kompositsioone, monumentaal- ja dekoratiiv-plastikat. Varasemas loomingus konstruktivistlikud ja abstraktsiooniotsingud, hiljem muutub väljenduslaad ekspressiivsemaks. Temalt ka dekoratiivskulptuur „Kompositsioon“, reg. nr. 2237
Kunstiteadlane Heini Paas, 2002: „Viru“ hotelli kõrval basseini keskel asuv keeruka kompositsiooni ja tingliku vormiga dekoratiivskulptuur „Merineid“ Edgar Viieselt valmis seoses 1980.a. olümpiaregatiga. See kätkeb dekoratiivsuse kõrval ka filosoofilist sisu. Ümmarguseks koolutatud võimas laine ja sellesse mähkunud, pingul pillikeeli sõrmitsev näkineid sümboliseerivad arvatavasti Tallinna kui merelinna ja eesti rahvast kui laulurahvast. Kuna E. Viies lähtub küll loodusvormist, kuid väldib liigset konkreetsust ja jutustavust, pole tema sümboolika ja allegooria alati üheselt mõistetav.
Teose parempoolne osa on sileda, suurepinnalise vormiga, vasakpoolne osa aga vastandina rahutu rütmiga ja detailirohke ning naisefiguur selles vaevalt eraldatav. Pronkskompositsioon seisab kitsal nelinurksel punasest graniidist postamendil.
A. Alas. Viru Keskus toob linna nõudel Merineiu skulptuuri parki tagasi. Eesti Päevaleht, 31. mai 2005: Viru Keskus toob Tallinna linna nõudel tagasi möödunud aastal omavoliliselt kõrvaldatud Merineiu skulptuuri, mille uueks asupaigaks saab endistest basseinidest mõned meetrid eemal asuv Tammsaare pargi murukolmnurk.
Eile toimus Kesklinna valitsuse, kultuuriväärtuste ameti ja Viru keskuse esindajate kohtumine, kus linna esindajad ja kuju autor Edgar Viies ei tulnud vastu keskuse arhitekti Vilen Künnapu ettepanekule paigutada kuju teise kohta. Viru keskuse ja terrasside avamisel viidi kuju autori ja linna nõusolekuta ära Viimsisse....

Pekka Erelt. Skulptor Edgar Viies - geenius, kes elas oma ajast väljas. Eesti Ekspress 29.08.2018

(2002) Edgar Viies. Koostanud Juta Kivimäe. Tallinn: Eesti Kunstimuuseum

Materjal: pronks, graniit.
Tehnika: poleeritud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Edgar Viies, Tallinn, 1980
Dateering: paigaldatud 1981
Mõõtmed: ca 400 x 600 x 150 cm; postament 300 x 85 x 85 cm (ulatub 0, 5 m ulatuses skulptuuri sisse); alus 425 x 425 cm (kalde kõrgus 20 cm)
Märgid (meistrimärgid): laine servas kunstniku signatuur daatumiga: E. V. 80
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): patinee-runud, kohati korrodeerunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): skulptuur oli pühendatud XXII olümpiamängude Tallinna purjeregatile. Kuju ja purskkaevubassein asusid hotell Viru kõrval, olles arhitektooniliseks vahelüliks kõrghoone ja Tammsaare pargiruumi vahel. 2004. aprillis SRV Kinnisvara poolt omavoliliselt purskkaevud likvideeriti, kuju kõrvaldati ja ladustati; teisaldamisel postament purunes. Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti ja Kesklinna Valitsuse nõudmisel toimus 10. juunil 2006 kuju taaspaigaldamine algse asukoha lähedusse – hotell Viru kõrvale Tammsaare pargi Viru väljaku poolsesse serva. Skulptuuri uus asukoht autoriga kooskõlastatud; taaspaigaldus teostati AS Restori poolt arhitekt Rein Luubi projekti põhjal; rahastas AS Viru Hotell. Uus neljakandiline faasitud nurkadega graniitpostament eksikombel poleeriti (valmistatud Soomes; algselt oli poleeritud üksnes sokkel).