Mälestise nimi Skulptuur «Aadam ja Eeva», E. Kolk, 1970 (dolomiit)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui eesti tänapäevase tuntud kujuri Ellen Kolgi ajastuomases kujunduslaadis dekoratiivskulptuur.

Mälestise kirjeldus

Teineteist embavast seisvast nais- ja meesaktist komponeeritud pargiskulptuur. Kunstiteadlane Heini Paas, 2002: Dolomiidist „Aadam ja Eeva“ esindab Ellen Kolgi (1942) varasemat loomingut. Kitsal dolomiitalusel seisavad kaks jässakat, lopsakate juustega aktifiguuri – naine vasakul, mees paremal, kerge pöördega vasakule. Eeva nägu on otsevaates, Aadama pea profiilis, nägu vastu Eeva juukseid. Eeva käed külgedel, Aadama parem käsi ümber Eeva selja, hoiab kinni Eeva käsivarrest. Kahe figuuri vahel, jalgade juures, taimelehed kompaktsuse saavutamiseks, viidates ühtlasi paradiisile. Kaks taime ka välisküljel jalalabade juures. Ellen Kolk (sünd. 1942) – viljakas kujur; loonud nii kivist kui ka pronksist portreid, dekoratiiv- ja monumentaalplastikat

Mälestise asukoha kirjeldus

Kuni 2008.a asus Komandandi aias (Seitsme Linnuse pargis). Vastavalt Tallinna LV linnakujunduskomisjoni otsusele 19.02.2008.a. andnud Tallinna Kesklinna Valitsus TKVA tellimusel E. Kolgi poolt restaureeritud skulptuuri „Aadam ja Eeva” hoiule Kumusse (Weizenbergi tn 34/Valge tn 1 skulptuurifond, juhataja Juta Kivimäe), et tagada riikliku kultuurimälestise edasine säilimine ja kaitse - Komandandi aias püsib endiselt vandalismioht. Seitsme Linnuse pargis paikneb E. Kolgi poolt 2008 loodud autorikoopia. 2016.a paigaldati viidi EKMi deponeeritud skulptuur uuesti avalikku ruumi - Tallinna Botaanikaaeda

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 750. Valminud 1970.a ja paigaldati Seitsme Linnuse Parki Tallinna Toompeal. 2007.a autori poolt restaureeritud pärast tugevaid moonutusi vandalismiaktide tõttu. 2008.a valmis autorikoopia ja originaal oli 2008-2016 deponeeritud Eesti Kunstimuuseumis. 2016.a paigaldati Tallinna Botaanikaaeda

Aruanded

Aruanne. Skulptuuri "Aadam ja Eeva" restaureerimine ja teisaldamine Kumusse. Tallinn 2007. (MKA arhiiv)

Materjal: dolomiit.
Autor, valmistamise koht: Ellen Kolk
Mõõtmed: ca 135 x 73 x 45 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): alusplaadil E. Kolk 1969
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): 2007.a restaureeritud autori poolt pärast korduvaid vandalismiakte