Mälestise nimi Skulptuur «Aadam ja Eeva», E. Kolk, 1970 (dolomiit)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

20. sajandi II poole ajastuomases kujunduslaadis dekoratiivskulptuur.

Kirjeldus

Teineteist embavast seisvast nais- ja meesaktist komponeeritud dolomiidist pargiskulptuur. Kitsal alusel seisavad kaks jässakat, lopsakate juustega aktifiguuri - vasakul naine, paremal mees kerge pöördega vasakule. Eeva nägu on kujutatud otsevaates, Aadama pea profiilis näoga vastu Eeva juukseid. Eeva käed külgedel, Aadama parem käsi on asetatud selja tagant Eeva ümber ja hoiab kinni Eeva käsivarrest. Kahe figuuri vahel jalgade juures on kujutatud kompaktsuse saavutamiseks taimelehti. Koos kahe taimega külgedel jalalabade juures on viidatud paradiisile. Skulptor Ellen Kolk (sündinud 1942) on loonud nii kivist kui pronksist portreid, dekoratiiv- ja monumentaalplastikat.

Ajalugu

Valmis 1970.a ja paigaldati Seitsme Linnuse Parki Tallinna Toompeal. 1991.a võeti muinsuskaitse alla kohaliku tähtsusega kunstimälestisena. 2007.a restaureeriti autori poolt pärast tugevaid moonutusi vandalismiaktide tõttu. 19.02.2008.a Tallinna LV linnakujunduskomisjoni otsusega andis Kesklinna Valitsus Kultuuriväärtuste Ameti tellimusel E. Kolgi poolt restaureeritud skulptuuri hoiule Eesti Kunstimuuseumisse. Seitsme Linnuse parki paigaldati 2008.a autorikoopia. 2016.a paigaldati originaal Tallinna Botaanikaaia Palmimajja. 2019.a teisaldati autorikoopia Toompealt Pärnu mnt 67 Lutheri villa (Perekonnaseisuamet) esisele haljasalale.

Materjal: dolomiit.
Autor, valmistamise koht: Ellen Kolk (s. 1942), Tallinn
Dateering: 1969-1970
Mõõtmed: ca 135 x 73 x 45 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): alusplaadil E. Kolk 1969
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): restaureeritud autori poolt 2007.a pärast korduvaid vandalismiakte
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 2007.aastani asus Komandandi aias nn Seitsme Linnuse pargis. 19.02.2008.a Tallinna LV linnakujunduskomisjoni otsusega deponeeriti Eesti Kunstimuuseumisse ning asemele tegi autor samal aastal koopia. 2016.a paigaldati EKMi deponeeritud skulptuur Tallinna Botaanikaaia Palmimajja.