Mälestise nimi Oreli prospekt, Fr. Ladegast, 1858 (puit, polükroomia)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega oreliprospekt historitsismiajast 19. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Suhteliselt lihtsa kujundusega ümbriskapi kohal kõrguv komplitseeritud kompositsioon pseudogooti stiilile omastest arhitektuurseist ja ehismotiividest.

Muinsuskaitse all alates 1983. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 604
Mälestise pass Muinsuskaitseametis (koostanud M. Lumiste, 1970): anonüümse meistri töö. Fiaalide ja vimpergitega kaunistatud orelikapp, kuulub stiililt pseudogootikasse. Oreli ehitas Friedrich Ladegast Berliinist ning see seati üles 1878. aastal. Lepingu järgi kohustus orelimeister korraldama ka orelikapi ehitamist (TLA f. 237, nim. 1, sü. 180 – Conto-Buch über die in der Domkirche im Jahre 1878 aufgestellte Orgel).
Tallinna Toomkiriku Sauer-orel (Tallinna Toomkiriku Oreli Fondi väljaanne), lk. 2-3: 8. oktoobril 1878. aastal õnnistati Weissenfeldi orelimeistri Friedrich Ladegasti ehitatud kolme manuaali ja 58 registriga orel, millise prospekti võime Toomkirikus praegugi näha. 1913. aastal otsustas Toomkoguduse eestseisus selle võimsa oreli moodsamaks ja ajakohasemaks ümber ehitada… Uus orel telliti samuti Saksamaalt, Oderi äärsest Frankfurtist, tolleaegsest väga tuntud ja kuulsast oreliehitusfirmast Wilhelm Sauer, mis selleks ajaks kuulus küll juba Paul Walckerile…

Aruanded

Tallinna Toomkiriku oreli prospekti ja orelivääri konserveerimistööde aruanne. Tallinn 1998 (MKA arhiivis)

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Friedrich Ladegasti töökoda (Weissenfeld, Saksamaa)
Mõõtmed: pindala 90 m² (M. Lumiste andmed, 1970)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 1962 – 1963 konserveeriti ja värviti Vabariikliku Restaureerimisvalitsuse restauraatorite poolt. Restaureerimisfirma KAR-Grupp poolt konserveeriti 1998 (puhastus, lahtise värvi ja kullatise kinnitamine, allosa toonimine ja podesti taguse osa ülevärvimine algse värvilahenduse kohaseks)