Mälestise nimi Pingistiku rinnatis (neljas osas), 19. saj. (puit)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Mälestise tunnus

Pingistiku rinnatis kõrgete leenidega, mis on osa kogu Oleviste kiriku pingistikust, omab muinsusväärtust. Pingistik on osa uusgooti-stiilsest kirikuinterjöörist, mis kavandati ja teostati peale 1820. aasta põlengut. (L. Krigoltoi, 2001)

Mälestise kirjeldus

Pingistiku rinnatis on saarepuidust raamkonstruktsioonis vertikaalne sein nelja pingistikugrupi ees, kusjuures esirinnatise tagakülge liitub kaldlaud laululehele ja all kaldlaud jalgadele. Konstruktsioon koosneb kahest pikast horisontaalraamist, mille vahele tapitud verikaalraamid jaotavad rinnatise vaheldumisi laiaks ja kitsaks tahvliks. Tahvlid on välisküljelt kinnitatud kreppliistudega, laiema tahvli ülaäär on kaunistatud peene teravkaartest dekooriga, kitsama tahvli ülaosa katab analoogiliselt kõrgema leeni kujundusega siirudest ehisraamistik. Rinnatise tagaküljel on tahvlid laialt faasitud servadega, 11 cm laiuse vertikaalraami taga. Rinnatiseküljed ehk leenid on püstlauast, kusjuures poodiumi servapoolne külg on ülevalt poolkaarekujuline, kroonitud kahe nikerdatud ristlillikuga. Kõrge leenide ülaosa väliskülg on kaunistatud hilisgootistiilses siirudest kujundatud ehisraamistikuga. (L. Krigoltoi, 2001)

pikihoones, esimese pingirea ees olev rinnatis

Materjal: puit, lakk, raud.
Tehnika: tisleritöö, aaderdatud, lakitud, nikerdatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 19. sajandi II veerand
Mõõtmed: h 139/140 cm, rinnatiste pikkused alates S-poolt 538 cm, 466 cm, 457 cm, 522 cm, kõrgete leenide laius 34/35 cm; ukse h 110 cm, laius 55, 6 cm, paksus 4 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): pind kaetud kriimustustega, ehisraamil tükke ära tulnud. Osades kohtades on tehtud pisiremonti (L.Krigoltoi, 2003)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ühel poodiumil asuvate rinnatiste vahel, ehk pingigruppide vahel on olnud rinnatise täispikkuses uksed. Rinnatised on kinnitatud poodiumile raudnurgikute abil.
Materjaliks on saar, aaderdatud ja kaetud algselt šellaklakiga.
Puuduvad andmed töö teostajast. Dateering toetub dokumenteeritud andmetele, nimelt taastatud kirik avati 28. juunil 1840 piduliku jumalateenistusega.