Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Hauad; omab kultuuriajaloolist ja sõja-ajaloolist väärtust

Kirjeldus

ENSV Sõjakomissariaadi andmetel on siia maetud 42 langenut. Laeval "Eestirand" 24.08.1941 pommitamise läbi hukkunud. Hauaplatsile püstitatud dolomiidist hauasammas ja puust rist. Risttahukakujuline sammas temal kõrguva pentagrammikujulise plaadiga risttahukast alusel. Asub Prangli idarannikul saare kaguosas. Kõrgel kaldapealsel männimetsa all. Hauaplatsi idaservas mälestussammas, millel uus mustast kunstkivist mälestustahvel tekstiga: Merel hukkunute / mälestuseks / 1941-1944. Samba alus lubjakivist blokkidest, millel sammas. Sambast läänepool kolmes reas puuristid (idast läände reas vastavalt 15, 14 ja 13 risti). Lääneosas massiivne puurist palkidest. Ristil laudadest päästerõnga alus, pealt kaetud plekkkattega. Vene ajal ristil olnud päästerongas asetatud põhjaküljele aia najale. Lääneotsas valatud alus, sellel ankur ja jupike laevaköit. Hauaplats ümbritsetud metallpostidega ja ühendatud 3 reas trossidega. Looduslik olek, korras. Hauaplatsist põhjapoole asetatud infotahvel. Raudteerelsid, puitkast klaas ees, sees fotod ja selgitav tekst paberil.

Ühishauda on maetud 24. augustil 1941. aastal laeva "Eestirand" pommitamisel hukkunud.

Meedia

Pranglil mälestatakse täna Eesti vabadust kaitsenud auriku huku 70. aastapäeva - Delfi.ee. 24.08.2011

Merepõhjas lebav Eesti suurim kaubalaev paistab aerofotodelt. - Delfi.ee. 20.09.2011